Mnenja in vrzeli
Strani
Mnenja in vrzeli >
Komunikacija v zdravstvu
Tuja mnenja
Otroška soba

ladjica

Povezave
Medijske komunikacije

Moja e-pošta:
Nina R. Koželj

Propadajoči spomeniki časa

Nina R. Koželj - Ponedeljek, 14.11.2005
vila Ružička

Kjub temu, da se je v Sloveniji že po letu 1991 začela denacionalizacija po vojni odvzetih zemljišč in stavb, je naša država še vedno zakladnica propadajočih spomenikov nekdanjega časa, ki zaradi admini-strativnih in drugih birokratskih težav še vedno samevajo brez lastnika, brez vzdrževalca in brez krivca.

Takšna je tudi vila Ružička, nekoč čudovita in razkošna vila v zeleni kotlini Dobrne, skrita ob gozdu in napol uničena, nazadnje celo okrnjena s strani povojnih začasnih naseljencev, ki so jo v okviru svojih možnosti sicer vzdrževali, a tudi okrnili, oropali vzvišenega šarma in jo spremenili v podobo nekakšnih blokovskih stanovanj, daleč od prvin razkošne arhitekture časa, v katerem je nastala.


Neverbalna komunikacija z živalmi

Nina R. Koželj - Ponedeljek, 14.11.2005
Muca

Komunikacija med človekom in domačim ljubljenčkom je običajno zelo bogata, čeprav ne govorita istega jezika. Seveda le v primerih, ko sta si naklonjena in ne izključujoča, pri čemer mislimo predvsem na predsodke, nenaklonjenost ali celo negativno nastrojenost.

Živali imajo nenavadno močan intuitivni občutek, ki ga znajo izraziti s telesno govorico, pa tudi z barvo zvoka, ki ga oddajajo. Zato je njihova naklonjenost dobrodošla prav pri ljudeh, ki v brezosebnem odnosu tehnološke družbe doživljajo tesnobo in osamljenost. Kljub številnim možnostim verbalne komunikacije v skoraj neomejenih razsežnostih svetovnega spleta, mnogo ljudi bolj uživa v senzibilni in čustveno obarvani komunikaciji z domačimi ljubljenčki. Psihologi nam ponujajo številne raziskave, v katerih ugotavljajo pozitiven učinek sožitja med človekom in živaljo, pri čemer izpostavljajo prav komunikacijo med enimi in drugimi. Komunikacijo z gibi, telesno in vedenjsko naklonjenostjo, privrženostjo in naravnostjo.

Prijazna beseda

Veselju in radosti na široko odprite vrata. Zanju ni nikoli premalo časa. Uživajte v trenutkih, ki so nam dani, z vsakim dnem in vsakim praznikom.

Nina&java=0&security=44069f31&invisible=0" alt="free website hit counter" border="0">